
EXCEPTIONS, RELIEF, INTERPRETATION 
DECLARATION OF PROTECTIVE COVENANTS, CONDITIONS AND RESTRICTIONS 

for THE HIGHLANDS AT VISTA RIDGE 
A PLANNED UNIT DEVELOPMENT 

The following are certain standing limited exceptions, relief, and interpretation of the Declaration of Protective 
Covenants, Conditions and Restriction ('CC&Rs') for The Highlands at Vista Ridge Homeowners Association, Inc., 
a Planned Unit Development (PUD). These were approved by Board action for the Association, January 2013, 
and are effective upon recording with the restated CC&Rs. The Association limited relief as to age 55, as to 
RVs/boats, and as to sewer inspection intervals achieved the required affirmative two-thirds of votes cast as a 
ballot measure when voting closed in June 2013. For each Lot Owner or resident seeking approval for any 
exceptional situation or circumstance not meeting the following requirements, application shall be made to the 
Board as provided for in the CC&Rs. 

FROM ARTICLE 5.18 FOR CERTAIN ANTENNA INSTALLATIONS 
Pursuant to the exception authority of Article 5.20 of the CC&Rs, the Board, on behalf of and delegated by the 
Association at Bylaws 3.5 and ORS 94.640 as amended, hereby makes the following standing limited exception 
from Article 5.18. Antennas are permitted to the extent required by Federal pre-emption. Each Lot Owner with 
an excepted antenna installation shall make written notification to the Board and receive written 
acknowledgement, and the installation, on the initiative of the Board, may be further regulated to the extent 
permitted by law including for safety and aesthetics. 

FROM ARTICLE 5.19 FOR TRASH PICKUP 
Pursuant to the exception authority of Article 5.20 of the CC&Rs, the Board, on behalf of and delegated by the 
Association at Bylaws 3.5 and ORS 94.640 as amended, hereby makes the following standing limited exception 
from Article 5.19 which otherwise requires each Lot Owner to have their trash picked up once a week by the 
Douglas County franchised local refuse hauler. Use of this standing limited requires that the Lot and Lot Owner 
comply with the sanitation standards of Douglas County and the State of Oregon as to the management of 
household solid waste on residential property. Specifically, the accumulation and storage shall not result in 
conditions conducive to the transmission of diseases to man or animals, hazards to neighbors, workers or the 
public, air or water pollution, or allow escape of solid wastes or contaminated fluid to public waters, or 
objectionable odors, dust, unsightliness, aesthetically objectionable conditions or other nuisance. 

Douglas County Official Records 
Patricia K. Hitt, County Clerk 2014-003021 
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EXCEPTIONS, RELIEF, INTERPRETATION 
DECLARATION OF PROTECTIVE COVENANTS, CONDITIONS AND RESTRICTIONS 

for THE HIGHLANDS AT VISTA RIDGE 
A PLANNED UNIT DEVELOPMENT 

PURSUANT TO ARTICLE 6.1.2 FOR CERTAIN SIGNAGE 
Consistent with the requirements and provisions of Article 6.1.2 of the CC&Rs, the Board, on behalf of and 
delegated by the Association at Bylaws 3.5 and ORS 94.640 as amended, hereby makes the following standing 
limited written exceptions to any Lot and Lot Owner (whether or not a residential unit is located thereon) and 
can be delegated by the Owner to a resident only to the extent that signage and its purpose meets the following 
requirements and is for no other purpose and the mounting method/location is not a safety/traffic hazard or 
make unreasonable noise: 

Sign When Lot Is For Sale or Rent: Not more than two signs, each with a surface areas not exceeding three (3) 
square feet (example: 18" x 24"), may be placed on each Lot together with not more than one small literature 
holder box displaying flyers for which the explicit purpose is obviously to advertise the availability of the 
Lot/residential unit for sale/lease/rent. 

Sign On Lot While Construction Is In Progress: Not more than one sign, with a face area not exceeding three (3) 
square feet (example: 18" x 24") may be placed on each Lot (with or without a residential unit) while 
construction is active and construction permit (if required) is effective. When displaying such a sign, it must be 
together with any required permit, and is permitted only while any Association approval is effective, and must 
be displayed for the sole and explicit purpose of identifying the contractor accomplishing the work on the Lot or 
residential unit. 

Sign On Lot During Political Seasons: Not more than one sign, with each face area not exceeding three (3) square 
feet (example: 18" x 24") for each candidate or each ballot measure or other political issue with not more than 
two signs on each Lot beginning not more than ninety (90) days preceding a recognized national, state or local 
election or ballot measure. Signs intended to qualify under the requirements of this exception must be obviously 
and only for the purpose of declaring the support of the Owner or resident for a political candidate or ballot 
measure or other political views related to the political season and for no other purpose. The limited exception 
for this purpose shall cease to be effective 48 hours following the resolution of the candidate contest or 
measure. 

Sign Indicating Property/Dwelling Security: Not more than two signs with the total face area of all signs not 
exceeding three (3) square feet may be placed on a Lot with a residential unit by the Lot Owner or resident for 
the obvious and only purpose of notifying any interested observer of the implementation of special security 
measures and/or service provider. 

Celebratory/decorative banner: One artistic, decorative, or celebratory banner not exceeding 10 square feet 
(example: 30" x 48"), primarily graphical, with no message reasonably construed to be of political, cultural, 
social, sporting, entertainment or commercial significance is permitted seasonally or continuously provided the 
aesthetic appearance of the banner (or serially-displayed banner selection) is approved by the Architectural 
Committee. 

Sports banner/flag: One sports banner/flag not exceeding 10 square feet (example: 30" x 48") with the logo or 
emblem of a nationally-recognized sports team or event is permitted on any Lot only on any one day of each 
calendar year. 

Political flag: One national and one national or state flag is permitted continuously if not exceeding 15 square 
feet (example: 3' x 5') surface-hung flat against a residential unit, or as part of an installation approved by the 
Architectural Committee, from a free-standing, ground-mounted flag pole or a wall-type, yardarm-style 
mounting. 
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EXCEPTIONS, RELIEF, INTERPRETATION 
DECLARATION OF PROTECTIVE COVENANTS, CONDITIONS AND RESTRICTIONS 

for THE HIGHLANDS AT VISTA RIDGE 
A PLANNED UNIT DEVELOPMENT 

RELIEF FROM AGE 55+ REQUIREMENT OF ARTICLE 7.2 FOR CERTAIN SURVIVING/REMAINING CO-RESIDENTS 
The Board has been delegated certain authority under Article 10.4 of CC&Rs to grant an exception to Article 7 .2 
with the required assent of the Association membership. This standing limited exception is only for the 
continued occupancy by any individual adult(s) over age 21 but under the age of 55 to continue as resident(s) of 
a residential unit on a Lot within The Highlands when a co-resident of the same residential unit has died or been 
confined for medical necessity to a facility licensed for that purpose. This standing limited exception is not 
available if at any time the number of residential units within th is PUD which are each occupied by a resident 
over the age of 55 is less than 85% of the total number of units. 

Otherwise, a surviving/remaining adult resident may individually claim and have, for the duration of their 
residency, and without further action, an exception to Article 7.2 if all the following conditions are met. (1) The 
surviving/remaining adult resident seeking the exception must have lived as a co-resident in this PUD with the 
deceased/confined patient for 24 months prior to the death of the deceased or confinement of the patient. (2) 
The deceased while living and competent, or confined patient prior to confinement and while competent, (2.1) 
had furnished the Association with satisfactory evidence of meeting the age requirements of Article 7.2 by a 
biennial survey or equivalent, and (2.2) claimed, in advance, the prospective provisions of this limited exception 
by naming each individual (over age 21) adult co-resident with them that did not meet the age 55 requirements 
of Article 7. 

Each resident of a residential unit not meeting the age 55 requirement but residing under the relief provision 
(and without a co-resident that meets the age 55 requirement) shall not permit another individual to become a 
co-resident of the same residential unit if that prospective co-resident does not (1) meet the age 55 
requirements, or (2) qualify for this relief. 

RELIEF FROM ARTICLE 6.1.6 FOR CERTAIN STORAGE OF RECREATIONAL VEHICLES AND BOATS 
The Board has been delegated certain authority under Article 10.4 of the CC&Rs to grant an exception to Article 
6.1.6 with the required assent of the Association membership. This standing limited exception is only for the 
storage of recreational vehicles and boats on the private property of a Lot within this PUD subject to the 
following conditions. 

A recreational vehicle or boat may be temporarily located on the paved private property of any Lot for not more 
than 72 hours within any 30 day period for the temporary cleaning, preparation for travel or storage, 
preventative maintenance by the owner, or other limited use provided the location does not, in the sole 
judgment of the Board, create a nuisance or hazard to community safety, or is not otherwise inconsistent with 
the CC&Rs. 

A recreational vehicle or boat may be permanently stored on the private property of a Lot within this PUD while 
entirely enclosed within the structure of a garage that meets the definition of Article 5.12 of these CC&Rs 
provided such use is not contrary to the code requirements of the Douglas County Planning department. 

BOARD DECLARATION OF INTERPRETATION REGARDING 'COMMERCIAL VEHICLES' IN ARTICLE 6.1.6 
The Board hereby declares its considered interpretation, and the Association assents to such interpretation, 
regarding the term 'commercial vehicles' as applying to only each motor vehicle (1) which by its use is required 
by law to be registered as a commercial vehicle, or (2) which requires the operator to hold a commercial driver 
license while operating such vehicle. 
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ASSOCIATION DETERMINATION AND BOARD POLICY 
REGARDING LIMITED RELIEF FROM ANNUAL SEWER INSPECTIONS REQUIREMENT OF ARTICLE 12.11 

The Board has been delegated certain authority under Article 10.4 of the Declaration of CC&Rs to grant limited 
relief from Article 12.11 with the required assent of the Association membership . This standing limited relief is 
only to permit the Association to make septic tank inspections on an interval recommended in writing as being 
appropriate by a person the Board reasonably determines to be reliable and competent in such a matter, and 
only to the extent for any specific Lot that the Owner of such Lot on which a septic tank affected by such a 
recommended interval does not request in writing an annual inspection for the septic tank for good cause, as 
determined solely in the discretion of the Board. 

INTERPRETATION AND COMPLIANCE 
The Board shall retain the sole discretion to reasonably interpret and ascertain compliance with these 
exceptions. For any Lot Owner/resident failing to comply with the relief provisions, the Board can make notice of 
non-compliance. The terms used in this document shall have the same meaning to the extent they are defined in 
the CC&Rs. 

[Editorial notes: At the time of this action, regarding trash pickup, OAR 340-093-0210 may be a relevant rule; regarding antennas, a 
qualifying installation must be for the purpose identified in 47CFR 1.4000 (for dish-style TV or other qualifying antennas of less than 40 
inches across) or 47CFR 97.15 (for amateur radio); and, regarding flags, PL 109-243 may be a relevant Federal statute.] 

Prepared and recorded at the direction of and by resolution adopted by the Board of Directors, and executed, 
acknowledged, and certified on behalf of The Highlands at Vista Ridge Homeowner's Association, Inc., and 

IN WITNESS WHEREOF, we have hereunto set our official signatures this 

February , 2014 

Ione Hunt

STATE OF OREGON ) 
) 

County of Douglas ) 

me 
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MAE L HOOPES 

NOTARY PUBLIC-OREGON 
COMMISSION NO. 449102 
COMMISSION EXPIRES 12, 2014 




